Wat is podologie?
Podologie is een vrij jong beroep en kreeg sinds 2001 een officieel statuut in België. Stap voor stap werd het beroep ingeburgerd in onze samenleving. Via deze site willen we het beroep podologie toelichten. Geen gissingen over wat een podoloog nu juist doet, enkel feiten.
Podologie is een paramedisch beroep met gespecialiseerde wetenschappelijke bachelors opleiding die zich richt op het behouden, verbeteren of herstellen van de voetfunctie, de statiek en de dynamiek. Dit d.m.v. van uitwendige preventieve en correctieve technieken.
Om patiënten te onderzoeken beschikt de podoloog over een typisch arsenaal aan onderzoekstechnieken zoals klinisch podologisch onderzoek, biomechanische metingen en ganganalyse. Het functioneren van de patiënt staat hierbij centraal. Derhalve wordt de podoloog ook wel eens de “ingenieur van de voet” genoemd. De podoloog tracht zodoende naar een mogelijke oorzaak te zoeken van de klachten en indien mogelijk deze oorzaak te behandelen. De klachten kunnen zich voordoen ter hoogte van de huid en/of nagels, maar klachten ter hoogte van het bewegingsstelsel kunnen eveneens worden behandeld.
Zo bekomt men niet alleen een verbetering op korte termijn, maar zal de kans op recidivering drastisch verminderen. Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog.
Dankzij bijscholingen en uitgebreide kennis van de voet-enkelregio kan de podoloog een verschil beteken voor patiënten met een diabetische en/of oncologische voet, tot blessurepreventie en de benadering van rug en andere klachten.
De podologische behandelingen bestaan uit educatie en gezondheidsvoorlichting, maar tot het indicatiegebied behoort tevens ook wondzorg, snij- en freestechnieken (bij huid- en nagelafwijkingen), ontlastingstechnieken (aan de hand van vilt, tape en siliconen) en correctietechnieken (aan de hand van siliconen, nagelbeugels en zooltherapie).
Aandoeningen waarbij de podoloog jou kan helpen: