Podologische zolen

De voeten vormen de basis van het lichaam. Een mens legt gedurende zijn leven al lopend gemiddeld 185 000 km af. Dat is viermaal de wereld rond!

Wanneer klachten ter hoogte van de voeten ontstaan, zorgt dit voor een grote impact op het menselijk welzijn, sociaal leven, beroepsleven en/ of sportactiviteiten.

Veelal zijn statiek- of gangafwijkingen de oorzaak van overbelastingsletsels, niet alleen ter hoogte van de voet maar ook ter hoogte van de knie, de lies en de heup. Door allignatie van de voeten gaan deze klachten spontaan verbeteren en zelfs verdwijnen, spieren en pezen gaan beter werken.

Podogische zolen zijn ontworpen om mensen preventief of curatief bij te staan. Podologische zolen kunnen gemaakt worden in verschillende vormen en kunnen uit verscheidene materialen bestaan. De keuze van de vorm en het materiaal van de zolen is afhankelijk van de klacht van de patiënt, de resultaten van het biomechanisch onderzoek en het doel van de zolen.

Podologiepraktijk Liesbeth D’Hulster vervaadigt alle zolen ambachtelijk en individueel naargelang de behandelingsdoeleinden en noden van de patiënt. Een unieke zool voor een unieke voet.

Types zolen

FUNCTIONELE ZOLEN

Kinderen vertonen wel eens een abnormaal gangpatroon of platvoetjes. Er zijn kinderen die veelvuldig struikelen of vallen over hun eigen voetjes. Wanneer men start met functionele zolen ziet men verbetering van het gangpatroon, bij kinderen is het belangrijk om aan preventie te doen en vroeg genoeg te starten met de behandeling.

Functionele zolen of correctie zolen zijn tevens een goede oplossing bij het behandelen van chronische overbelastingsletsels, en dit niet alleen bij sporters maar bijvoorbeeld ook bij mensen met een staand beroep. De functionele of correctie zolen worden gebruikt bij klachten of standsafwijkingen van de voet, enkel, knie, heup en rug. Denk maar aan voorvoetsklachten, klachten ontstaan door platvoeten of pijnlijkeholvoeten.

SPORTZOLEN

Sportzolen zijn functionele zolen maar specifiek om te sporten. De belasting op de voeten tijdens het sporten kan tot 4 keer groter zijn dan tijdens het wandelen. Bij sportzolen hebben we extra aandacht voor schokdemping en het goed zitten in de sportschoen. Deze zolen worden ook ultralicht gemaakt waardoor de sporter na adaptatie van de correctie geen zool gewaarwording ondervindt tijdens het sporten. Eveneens gebruiken we zweetdoorlatend materiaal die een antiwrijvings functie heeft die blaarvorming doet afnemen.

TOTAL CONTACTZOLEN of DIABETESZOLEN

Diabetespatiënten moeten extra aandacht schenken aan hun voeten omdat zij een vergroot risico hebben om voetwonden op te lopen. Deze kunnen nare gevolgen met zich meedragen zoals: amputaties. Diabeteszolen zorgen voor een betere drukverdeling en standcorrectie, waardoor de kans op huidbeschadiging afneemt. Het gekozen materiaal is antibacterieel waardoor een optimale huidconditie gewaarborgt wordt. Zware orthopedische vervormingen kunnen ook optreden bij mensen met reumatische aandoeningen waar we tevens ook een total contact zool vervaardigen.

VEILIGHEIDSZOLEN

Veiligheidschoenen moeten voldoen aan strenge voorwaarden, om dit te kunnen waarborgen gebruiken we voor de veiligheidzolen ESD- materiaal. Het materiaal waaruit de veiligheidszool is opgebouwd is antistatisch, waardoor geen elektrostatische ontlading kan plaatsvinden. De veiligheidszolen voldoen aan de Europese richtlijnen Persoonlijke beschermingsmiddelen (89/686/EEG).

LAVIGNE ZOLEN

Lavigne zolen zijn fijne zolen ontworpen met een minimale correctie of ontlasting waardoor we nog steeds onze favoriete schoenen kunnen dragen. Wordt toegepast bij voorvoetsproblemen zoals: likdoornen, drukpijnen thv voorvoet,… of bij mensen waar correcties niet meer mogelijk zijn.

afbeelding manueel vervaaardigde podologische zolen
Afbeelding steunzolen