Podologie - Wat is podologie?

Podologie is een paramedisch beroep met gespecialiseerde wetenschappelijke bachelors opleiding die zich richt op het behouden, verbeteren of herstellen van de voetfunctie, de statiek en de dynamiek. Dit d.m.v. van uitwendige preventieve en correctieve technieken.

Om patiƫnten te onderzoeken beschikt de podoloog over een typisch arsenaal van onderzoekstechnieken zoals klinisch podologisch onderzoek, biomechanische metingen en ganganalyse. Het functioneren van de patiƫnt staat hierbij centraal. Derhalve wordt de podoloog ook wel eens de "ingenieur van de voet" genoemd. Hij tracht zodoende naar een mogelijke oorzaak te zoeken van de klachten en indien mogelijk deze oorzaak te behandelen. De klachten kunnen zich voordoen ter hoogte van de huid en/of nagels, maar klachten ter hoogte van het bewegingsstelsel kunnen worden behandeld.

Zo bekomt men niet alleen een verbetering op korte termijn, maar zal de kans op recidivering drastisch verminderen. Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog.

De podologische behandelingen bestaan uit educatie en gezondheidsvoorlichting, maar tot het indicatiegebied behoort tevens ook wondzorg, snij- en freestechnieken (bij huid- en nagelafwijkingen), ontlastingstechnieken (aan de hand van vilt, tape en siliconen) en correctietechnieken (aan de hand van siliconen, nagelbeugels en zooltherapie).

Webdesign: VIPC Computers