Veel gestelde vragen

dummy
Wie kan bij een podoloog terecht?

In theorie kunnen alle patiënten met klachten ter hoogte van de voet- en enkelregio terecht bij een podoloog. Maar ook mensen met hoger gelegen klachten kunnen een indicatie zijn voor een podologisch consult.

Vanuit deze toch wel erg brede insteek kan men specifieke doelgroepen definiëren. Dit kan op basis van de leeftijd. Zowel kinderen als pubers als volwassenen en ouderen kunnen een indicatie vormen voor een podologisch onderzoek en/of behandeling. Daarnaast kan men doelgroepen definiëren op basis van specifieke vakgebieden. Denk maar aan dermatologische aandoeningen, orthopedische aandoeningen, neurologische aandoeningen en inwendige ziektes.

Deze laatste groep vraagt echter een speciale vermelding. Zo behoren patiënten met diabetes, reuma of oncologische complicatie thv de voet tot risicopatiënten en vormen zij een heel specifieke maar belangrijke indicatie. Sporters kunnen in alle groepen thuishoren en vormen daarom een doelgroep apart.

Het zou onbegonnen werk zijn en heel waarschijnlijk onvolledig om alle indicaties op te sommen. Toch willen we enkele veel voorkomende aandoeningen opsommen om je een idee te geven van het indicatiegebied:

Veel voorkomende aandoeningen zijn:

Wat is de werkwijze van een podologisch consult?

Een consultatie ziet er als volgt uit:

Een consultatie start met een anamnese, dit is een vraaggesprek voor het opmaken van het patiëntendossier en om inzicht in het probleem te krijgen. Daarna wordt een screening uitgevoerd om de patient met de betrokken zone in zijn totaliteit te inspecteren en onderzoeken. In podologische termen houdt het in dat men een aantal specifieke testen en/of onderzoeken gaat uitvoeren om risicofactoren op te sporen of om een aanvullende diagnose te stellen. Meestal is een screening van preventieve aard, soms geeft het echter ook een idee over de algemene toestand van een persoon.

Door het inspecteren van de stand van de voeten alsook door het bekijken van de huid en de nagels van de voeten kan de noodzaak van een specifieke podologische behandeling bepaald worden. Samen met de patiënt wordt overlegt om tot een behandeling over te gaan.

Wat is het verschil tussen pedicures en podologen?

Bij een podoloog kunt u terecht voor een instrumentele behandeling voor specifieke voetklachten:

  • nagelproblemen zoals ingroeiende nagels, verdikte of misvormde nagelgroei
  • teenproblemen zoals overrijdende tenen, hamertenen, hallux valgus, …
  • huidproblemen zoals overmatige eeltvorming, terugkerende eksterogen, hielkloven en diabetesvoeten, reumavoeten, …

Een podoloog gaat op zoek naar de oorzaak van je probleem en werkt hiervoor een behandelingsplan op waardoor een passende oplossing aangeboden wordt.

Voor esthetische behandelingen en verzorging van gezonde voeten bent u bij een (medisch) pedicure in goede handen en dient u geen podoloog te raadplegen tenzij uw vasculaire problemen, diabetes patient of reumapatient bent.

Wat is het verschil tussen orthopedische en podologische zolen?

Een orthopedisch technieker maakt vaak orthopedische zolen zonder contact te hebben met de patiënt. De zool wordt gebaseerd op een statische, willekeurige voetafdruk vaak via een schuimdoos afgenomen), de lengtemaat van je voeten en je geslacht. De specialist schrijft gestandaardiseerde opzetstukjes voor. Deze zolen gaan gemiddeld 2 jaar mee.

Voor sommige patiënten kan dit een prima oplossing zijn, doch in veel gevallen is een grondiger onderzoek aangewezen waarbij ook gewrichtsmetingen, spierkrachten, spierlengtes en/of bewegende beelden noodzakelijk zijn om tot een totaalbeeld te komen.

Veel pijnklachten kennen hun oorzaak immers precies door die (verkeerde) bewegingen en deze haal je niet uit een statische voetafdruk. Een podologische ganganalyse is dan sterk aanbevolen.

De podoloog maakt gebruik van informatie uit je bewegende beelden, je gewrichtsmetingen, een voetafdruk zonder compensaties en zal vooral werken met sturingen in voor- en/of achtervoeten. De opzetstukjes (indien nog nodig) zijn ook op maat van de patiënt. Podologische zolen gaan gemiddeld 3 tot 4 jaar mee afhankelijk van de hardheid van het materiaal, doel, en persoonlijke zorg.

Hoe draag ik mijn podologische zolen?
  • juiste functionele zool zonder juiste schoen is waardeloos
  • functionele zool vraagt schoen met stevige hielcontour
  • functionele zolen in sandalen zijn waardeloos
  • functioneert het best als hij maximaal wordt gedragen
  • lopen op slippers en klompen is uit den boze
  • dagelijks 15 tot 20 min op je blote voeten functioneren is aanrader als oefentherapie voor de intrinsieke voetspieren
  • draag nieuwe functionele zolen nooit zonder kousen in aanpassingsperiode
  • zorg dat zool en voet aan elkaar zijn aangepast vooraleer ermee te sporten
  • nooit forceren: pijn of onaangenaam gevoel na enkele uren; zolen uitdoen voor de rest van de dag
  • vergeet jaarlijkse controle niet
Zijn er terugbetalingen voorzien voor de consultaties of behandeling?

Er bestaat momenteel enkel een RIZIV-terugbetaling voor diabetespatiënten met:

  • Ofwel een diabetesconventie
  • Ofwel een zorgtraject (opgesteld in het kader van diabetes mellitus, type 2)
  • Ofwel een voortraject (opgesteld in kader van diabetes mellitus, type 2)                    De patient dient voor aanvang van de consultatie of behandeling een voorschrift te kunnen voorleggen om in aanmerking te komen, met max. tot 2 maal per kalenderjaar.

Podologische zolen zijn gedeeltelijk terugbetaald: 

Ben je aangesloten bij Helan ziekenfonds dan kan je sinds 01/01/2022 50€/paar terugvorderen.

De liberale ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 30 euro/ paar dit elke 2 jaar. Hiervoor is wel een voorschrift van een arts vereist. 

Via uw ziekenfonds is er ook per regio, per jaar en met bepaalde voorwaarden soms een gedeeltelijke terugbetaling voorzien op de podologische consultaties. Neem hiervoor zeker een kijkje op de website van uw ziekenfonds voor verdere info. Meer info kunt u uiteraard ook aanvragen bij de podoloog.

veel gestelde vragen rond podologie