Aandoeningen - voetafwijkingen
scheefstand van de tenen
hamertenen

Hamertenen

Bij hamertenen is sprake van een pathologische flexiestand in het proximale interphalangeale gewricht. Het distale interphalangeale gewricht blijft recht of gaat in dorsaalflexie. Er ontstaat vaak subluxatie in de metatarsophalangeaal gewrichten.

Waarschijnlijk speelt het langdurig dragen van schoeisel met een foutieve pasvorm een belangrijke rol bij het ontstaan van hamertenen. Mogelijk spelen ook erfelijke factoren een rol. Deze aandoening kan zowel gecorrigeerd als gestabiliseerd worden met oa silicone- orthesen die de podoloog vervaardigt. ( zie behandelingen)

 
klauwtenen

Klauwtenen

Een klauwteen staat twee maal gekromd. Niet alleen werken de kleine spiertjes niet meer, maar ook het slijmvlies van het gewricht ontsteekt.

Als de gewrichtjes nog soepel zijn, kunnen ze behandeld worden met een steunzool of met silicone- orthesen. (zie behandelingen)

overrijdende tenen

Overrijdende tenen

Overrijdende tenen is een vervorming waar 1 of meerdere tenen op een andere teen ligt. Overrijdende tenen hebben vaak als oorzaak te nauwe schoenen. Veel ziet men het in combinatie met hallux valgus. Eveneens kan dit gecorrigeerd worden met silicone – orthesen.

 
hallux valgus

Hallux Valgus

De hallux valgus kan een familiaire aanleg zijn, maar ook veroorzaakt worden door verkeerd schoeisel. Door verslapping van spieren komen bepaalde beenderen in een andere hoek te staan en trekken andere spieren de teen nog meer uit het lood. Het kapsel bij het gewricht rekt uit, er kan een slijmbeurs (bursa) ontstaan, welke kan ontsteken en er kan zich kalkafzetting op de gewrichtranden vormen, waardoor de tenen stijf gaat staan (hallux rigidus) vaak gepaard gaan met artrose in het gewricht.

Door goede schoenen en voetcorrecties kan men erger voorkomen en soms herstellen. In het uiterste geval kan een operatie uitkomst brengen, maar lost het probleem niet definitief op.

Terug naar boven
abnormaal stappatroon
gangpatroon

Om het abnormaal stappatroon beter te begrijpen wordt even toegelicht wat een normaal gangpatroon inhoudt.

Normaal gangpatroon (fig B)

De voet is ontworpen om zich aan te passen aan verschillende ondergronden. De pronatie beweging is een natuurlijk mechanisme die nodig is om de schok op te vangen. Proneren en supineren vormen de basis voor een normaal, gezond looppatroon. ( zie middelste figuur: fig B)

Men start met hielcontact wanneer de voet de grond raakt. De voet landt op de buitenkant van de hiel. Hierna volgt een soepele fase en kantelt de voet naar binnen. De voetboog zakt wat door. Dit heet pronatie en is een normaal verschijnsel die zorgt voor de schokbreking. Na de contactfase gebeurt het tegenovergestelde: de spieren in de voet spannen zich op en de voet kantelt naar de buitenkant eveneens zal de voetboog terug omhoog komen. Deze beweging heet supinatie en is nodig om de voet voor te bereiden op de afstoot. Hierna lift de hiel van de grond en vervolgens kunnen de tenen zich afduwen. De afwikkelfase is nodig om het lichaam voorwaarts te bewegen.

 
overpronatie van de voet

Overpronatie (fig A)

De voet proneert te lang en te diep. Hierdoor zakken de enkels naar binnen en kan er geen of onvoldoende supinatie plaatsvinden. De voet kan hierdoor zich niet genoeg afduwen om het lichaam naar voren te duwen. Eveneens zien we een draaiing van de bovenliggende gewrichten.

Enkele klachten die kunnen voorkomen bij overpronatie:

  • hielspoor
  • shin splint ( scheenbeenvlies ontsteking)
  • diverse knie en rugklachten ( voornamelijk de lage rug)
  • achillespijn

De klachten kunnen behandeld worden door goed schoeisel en door het dragen van podologische zolen.

supinatie of te weinig pronatie

Supinatie of te weinig pronatie (fig C)

De voet gaat hier te weinig proneren waardoor de schokbreking hier onvoldoende werkt. Hierdoor kunnen blessures ontstaan. Eveneens kan de knie overbelast geraken door een afwijkende draaiing in het onderbeen. Aangepast schoeisel en podologische zolen helpen de klachten te reduceren.

 
gangpatroon
Terug naar boven
pijnlijke hol-en platvoeten (Pes Cavus / Pes Planus)
platvoet

Platvoeten (pes planus)

Echte platvoeten (pes planus) is een aangeboren afwijking en komt zelden voor. Over het algemeen hebben mensen vaker last van zogenaamde functionele platvoeten waarbij de voet en enkel naar binnenrollen en de boog van de voet (het voetgewelf) tijdens het lopen bijna volledig doorzakt, als gevolg van overpronatie. Het lijkt dan of men platvoeten heeft, maar dit is niet het geval. Bij vroegtijdige behandeling met corrigerende zolen kan problemen op latere leeftijd vermeden worden.

Een goede test om uit te vinden of men echte of functionele platvoeten heeft, is wanneer men de tenen vastpakt en omhoog naar zich toe trekt (zittend op een stoel). Bij functionele platvoeten verschijnt er een holte onder de voet - de voetboog komt iets omhoog. Bij echte platvoeten gebeurt er niets en heeft men vaak moeite om de tenen op te lichten. Met echte platvoeten, is bij het rechtopstaan totaal geen voetgewelf aanwezig.

Met het ouder worden zakt de voetboog door en onze voeten worden iets langer. Men heeft vaak een halve schoenmaat groter nodig dan vroeger. Mensen met functionele platvoeten (ofwel doorgezakte voeten) hebben vaak voetklachten en soms ook last van knie- en rugpijn. Met corrigerende zolen gaan we de voetklachten gaan voorkomen en behandelen.

 
holvoet

Holvoeten (pes cavus)

Hoewel een hoge wreef mooi toont, heeft een holvoet vaak maar weinig draagvlakken, waardoor de druk per cm² groter wordt en voorvoetklachten optreden. Dit gaat vaak gepaard met hamertenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetspijnen kunnen hier voorkomen. De klachten nemen toe bij rust ( zoals staan, liggen en zitten) en nemen terug af bij bewegen. De klachten kunnen aangepakt worden met een podologische zool.

Terug naar boven
overbelastingsletsels bij o.a. sporters
hielspoor

Achillespeespijn

Pijn bij en aan de achillespees kan veroorzaakt worden door slechte doorbloeding of verkeerde voetstand. Ook slijmbeurzen kunnen zeer vervelend zijn en voor een verkalking op de hiel zorgen (Haglund). Sporters kunnen achillespeesblessures oplopen door een te plotse en sterke belasting of door het lopen op verkeerde schoenen op bijvoorbeeld een zachte ondergrond.

 
hielspoor

Hielpijn

Hielpijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kan er een ontstoken slijmbeurs zijn, verminderd voetvet onder de hiel, een geïrriteerde zenuw, scheurtje in een pees, maar de bekendste zijn toch wel hielspoor en fasciitis plantaris. Een hielspoor is een kalkafzetting op de onderzijde van het hielbeen, welke soms bij druk zeer pijnlijk kan zijn en is ook te zien op een röntgenfoto.

Van alle mensen heeft 15% een hielspoor, maar slecht 3% daarvan krijgt ooit last. Fasciitis plantaris is een hielpijn die ontstaat, doordat in een pees-spierplaat (aponeurosis plantaris), welke begint bij de hiel en onder de gehele voetzool doorloopt bij belasting kleine haarscheurtjes gaat vertonen, waarin wondvocht komt. De pijn is meestal het ergst bij opstaan en start en wordt daarna minder. Meestal veroorzaakt door te grote belasting of verminderde conditie.

Terug naar boven
beenlengteverschil
beenlengteverschil

Het rechter figuurtje heeft RECHTS een korter been. Hierdoor staat de knie lager(1) zakt de heup en het bekken(2) en zou ook de schouder mee moeten zakken. Onbewust wordt als correctie de schouder opgetrokken (3). Door dit optrekken ontstaat een scoliose, dat is een zijwaartse kromming in de wervelkolom, de scoliose.

De nu ontstane lichaamshouding geeft een grote spierspanning in de gehele rug, de schouders en de nek, waarvan rugpijn, schouder/nekpijn en/of hoofdpijn het gevolg kunnen zijn.

Op langere termijn dreigt: artrose (slijtage) in de rug,knie en/of heup. Een beenlengteverschil kan anatomisch van aard zijn (hier is de beenlengte verschillend) of kan functioneel zijn ( een asymmetrische gewrichtstand). Dit wordt onderzocht bij een podoloog en gecorrigeerd met podologische zolen.

Terug naar boven
Webdesign: VIPC Computers